Creative Mom למדה על בשרה את רזי חיפוש העבודה בעולם הקריאייטיבי.
פוסט חובה (לא להורים בלבד) שישדרג וייעל לכם את התקופה המפוקפקת של חיפוש עבודה.
שבת בערב. הגוזלים ישנים. מקפלים כביסה יחד מול פרק ישן של Friends, ג'ואי נוזף ברייצ'ל שעל מנת לצאת מעולם המלצרות ולהתברג בתעשיית האופנה, עליה לעשות יותר מסתם לשלוח קורות חיים...
"אתה לא מבין איזו הקלה זו, לא להיות בחיפוש עבודה תמידי", אני זורקת לעבר הגבר המשמעותי בחיי, אחרי 6 שנים של עבודות מסריחות, שנתיים של חיפוש עבודה ממוקד, ושלושה חודשים באחת והיחידה, העבודה החדשה והנפלאה שלי.
כמה כיף זה לא לבדוק מיילים בציפייה שאחד מהם יזמין אותי לראיון. לא לחזור בטירוף למספרים לא מזוהים. כמה רגוע זה לא לחשוב שאנחנו חיים על משכורתו של בן זוגי ושאני לא תורמת לכלכלת המשפחה. לא להיות ממורמרת. מוטרדת. דואגת. חושבת על הסבה מקצועית. כמה כיף זה לא לעשות רשימות של מעקבים מי חזר אלי ומי לא, ולתהות, מתי כבר אמצא לי את המקום שלי. איזו הרגשת הקלה זה לדעת שיש לאן לקום מחר, למי להגיד במעלית בוקר טוב, ולאיזה פרויקט מגניב לחזור אחרי שחשבתי עליו בשבת.
ומה באמת עושים בתקופה הזו של שליחת קו"ח קדחתנית?
אני כותבת לכם מנסיוני האישי, כולי תקווה שאועיל לכם בתהליך החיפוש, ואעזור לכם לשרוד את התקופה הקשה הזו בנינוחות ובנועם יחסי.
דבר ראשון, רגישות ומודעות.
חיפוש עבודה היא תקופה מתישה וקשה. לא תמיד תיקי העבודות שלנו נבדקים ברגישות הנדרשת לנו, מחפשי העבודה. תקופה שלא תורמת לביטחון העצמי, תקופה לא נעימה למחפש העבודה, ולבני המשפחה והחברים הסובבים אותו. תקופה לא נוחה כלכלית. עם המון סימני שאלה. האם לעשות פרילאנס בזמן החיפוש? כן. אבל לא במשרה מלאה. רק כדי להישאר בעניינים ולתחזק קשרים שכבר יצרתם. אה, נכון. וגם בשביל לשלם שכר דירה… האם לצאת ולעבוד במשרה אחרת בזמן שמחפשים את הדבר האמיתי? אם העו"ש מאפשר, התשובה שלי היא לא. ואם הוא לא מאפשר, עשו מה שאפשר על מנת להקדיש כמה שיותר מזמנכם לחיפוש עבודה אפקטיבי. ולמה?
חיפוש עבודה הוא עבודה (*סטודנטים? *פוטרתם? *התפטרתם? חפשו למטה את הכוכבית)
וכמו שכשעובדים, קמים בבוקר, מתלבשים, אוכלים, עובדים, לוקחים הפסקות, ויוצאים מהעבודה, כך גם בתקופת חיפוש העבודה. והנה הפירוט:
1. הרגשה כללית
ממליצה לכם לקום בבוקר (ולא בצהרים) לשים על עצמכם משהו נורמאלי. חיפוש עבודה בפיג'מה לא מומלץ. הכוונה היא לא לחליפה ושמלת נצנצים, אבל כמובן לא בפיג'מה. בתקופות חיפוש עבודה ארוכות, היציאה מהפיג'מה מעודדת מאוד, נותנת הרגשה של נורמאליות וחיוניות. הליכה? ריצה? אפילו לרדת למכולת לקנות חלב, העיקר להיות בנאדם חיוני מתקשר עם אנשים אמיתיים ולא רק וירטואלים.
2. אוכל, קדימה אוכל
לפני שמדליקים את המחשב לבדוק אם הגיע המייל המיוחל, שתו או אכלו משהו. ככה בקטנה, כדי לתדלק טיפה את הרכב לפני שיוצאים לדרך. הגיעה שעת צהרים והבטן שלכם מקרקרת? הפ-ס-קה. לא ממליצה לאכול על המחשב. גם לכם מגיע חצי שעה של הפסקה. להוציא קצת את הראש מהמסך, שהאישונים לא יהיו בצורת פיקסל בסוף... וזה גם אחלה תירוץ להתאוורר בעסקית בחוץ עם חברים שלא ראינו המון זמן.
3. הפסקות
לפי השעון. או ההרגשה. או הבטן המקרקרת. העיקר לא לוותר על הפסקות, ולא לקבוע אותן לפי יעדים שהצלחתם להשיג ("אחרי שאשלח 10 קו"ח אפקטיביים אצא להפסקה") כי מי יודע מתי באמת תקומו מהמחשב...
קפה, תה, טלפון קצר על אדן החלון, טיול קטן ברחוב למטה (עם או בלי הכלב) או כל טקס אחר שתמצאו על מנת לקום מעמדת המחשב ולשוב אליה בכוחות מחודשים, עם עיניים רעננות שרואות את הדברים קצת אחרת.
4. שעות עבודה
אתם הבוס של עצמכם. אתם יכולים להחליט מתי בא לכם די, ומתי אתם מפסיקים להיום. תזכרו שיש יתרונות בלחפש עבודה: אתם סה"כ דיי עצמאיים… יום אחד תעבדו הרבה ויום אחר "צאו מוקדם" ולכו לעשות משהו כייפי שאתם אוהבים. סמכו עליי, זה ייתן לכם כוחות לבוא מחר ולהתחיל מחדש. וכשתמצאו עבודה ימים כאלה יהיו נדירים, אז... נצלו את זה.
5. חיפוש עבודה אקטיבי
את חיפוש העבודה הפאסיבי כולם כבר בטח מכירים, פשוט מחכים למשרות שפורסמו במודעות הדרושים, ובמקרה הטוב, שולחים מייל. אז מהו חיפוש עבודה אקטיבי?
בנוסף לשליחת קו"ח, ניתן לפעול בעוד מישורים על מנת למלא את היום שלכם בחיפוש עבודה איכותי.
עם כל הדברים הלא יפים שאפשר להגיד על העולם הקריאייטיבי, דבר אחד אפשר לזקוף לזכותו.
הוא אוהב הפתעות והוא מחזק אנשים מיוחדים שמעיזים. אז תעיזו, מה הרע ביותר שיכול לקרות?
6. יוזמה!
אם לא בא לכם ליצור סרטון... אפשר ליצור קשר עם מקומות בהם אתם רוצים לעבוד, ולא לחכות שהם יפרסמו מודעת דרושים. אולי הם בדיוק הולכים לפרסם? אולי בדיוק עזב להם מישהו? אולי הם עמוסים ולא חשבו על זה בכלל? אולי הם יידלקו על תיק העבודות או הכישורים שלכם וימצאו בשבילכם תקן?
נסחו מייל עדין ולא מטריד, שאומר ש"אמנם אתם לא מחפשים עובדים, אבל אני מחפשת עבודה, ואולי יתאים לכם להפגש ולהכיר"? משהו עדין שכזה יעשה את העבודה ויכניס אתכם לתודעה.
7. נפלאות הרשתות החברתיות
מצאו את הטוב ברשתות החברתיות, כל אחד ברשת החברתית שעושה לו את זה.
העיקר שתהיו שם, תהיו מעודכנים ופעילים בקבוצות שמפרסמות משרות (ויש המון כאלה...).
בנוסף, הפיצו את הבשורה! ספרו לכל העולם ואשתו שאתם עושים כך וכך ושאתם מחפשים את זה ואת זה. מנסיוני האישי, לאחר כל פעם שפרסמתי שאני מחפשת עבודה, הגיע גל הודעות אישיות בסגנון "אצלנו מחפשים", "איך לא ידעתי שאת מחפשת", וכמובן גם כמה עבודות פרילאנס שתמיד טוב שיש.
8. מעקב ועדכונים
נהלו מעקב אחר הפניות שלכם.
טבלת אקסל פשוטה, עם שם העסק, טלפון של איש קשר ותאריך השליחה. ואז חכו כמה ימים. במידה ואין תשובה (בארץ מעט מאוד מקומות השיבו לי ב "קיבלנו, תודה") צרו קשר טלפוני, או שלחו שוב מייל, העיקר שיהיה סוג של follow up: "אשמח לדעת האם קיבלתם".
קרה לי לא פעם שמישהי אטומה ענתה לי (ב- follow up טלפוני) "אויש אני לא רואה את זה מול העיניים, שלחי לי שוב שיהיה לי למעלה ב Inbox"... ואחרי שתתחילו את הטבלה אתם תראו לכמה מקומות שלחתם ורק אחרי follow up אתם מגלים תגובות כמו: "אוי לא קיבלתי שלחי לי שוב למייל אחר", "שכחתי, טוב שהתקשרת", "היא בחופשה אעביר לה כשתחזור", "המשרה אויישה אנחנו באמת צריכים להוריד את המודעה" ושלל ירקות שיגרמו לכם להבין למה אין לכם בחזרה מיילים ב- Inbox.
הנה דוגמא לקובץ מעקב עבודה שמצאתי מחיפוש העבודה האחרון:
9. תכננו לו"ז יומי
פרטו לשלבי ביניים משימות גדולות כמו למשל "לעדכן תיק עבודות" ליום אחד של עיצוב דף בית, יום אחר הזנת עבודות וכו.
פרטו בלוז היומי משימות קטנות: מעבר על לוחות דרושים, מענה למיילים, שיטוט בקבוצות פייסבוק, עדכון פרופיל לינקדאין, שליחת מיילים אקטיבית למקומות שלא מחפשים, וכמובן הפסקות, אוכל ושעה שבה אתם "יוצאים מהעבודה". סדרו לכם הכל בלו"ז יומי, וכך תשמרו על שפיות.
סידור לו"ז ליום המחר רלוונטי עוד יותר למי שבמקביל לחיפוש עבוד מתפרנס מפרילאנס מהבית, וחייב להשקיע זמן רב בעבודות מכניסות משכורת פרט לחיפוש עבודה אקטיבי.
יש לכם זמן פנוי? מעולה! זה הזמן לשפץ את תיק העבודות: להוציא עבודות לא רלוונטיות ולהכניס חדשות, או לקחת קורס כלשהו, תמיד טוב להוסיף עוד שורה של השתלמויות בקו"ח...
הנה דוגמא ללו"ז יומי שמצאתי מחיפוש העבודה האחרון:
10. הציבו לעצמכם מטרות
יומיות, שבועיות, חודשיות, מה שנוח לכם ומתאים לשגרה שלכם (עבודה במקביל, גידול ילדים, פרילאנס).
למשל, בכל יום עלי לשלוח קו"ח ל- 3 משרות בלוח דרושים, ול- 3 עסקים שלא פרסמו, או עד יום חמישי, אני מפרסמת בפייסבוק את תיק העבודות שלי וכותבת פוסט שאני פנויה להצעות עסקיות.
והנה הכוכבית:
* לסטודנטים שביננו, לאלו שלצערם פוטרו או לאלו שלשמחתם התפטרו, במידה והעו"ש מאפשר קצת אוויר, אני מציעה לקחת הפסקה קצרה בין המבחנים וההגשות / השנים המייגעות / הבריפים האינסופיים לתוך הלילה, ולהחליט שעכשיו, יומיים/ שבוע/חודש, לא מחפשים עבודה.
מייצרים תיק עבודות, נחים, מבלים, ישנים, מנקים את הראש, ואוגרים כוחות לקראת תקופת החיפוש המורכבת.
ולסיכום,
תקופת חיפוש עבודה בשוק רווי כשלנו, יכולה להיות ארוכה ואף מתישה.
אך אל תאבדו תקווה, כי עם הרבה סבלנות, יוזמה, משמעת עצמית וקצת מזל, גם אתם תמצאו את המקום הטוב הבא שלכם.
נסו לשמור על אופטימיות, חיוביות, ואנרגיות טובות, והכי חשוב, לנשום...
בשבוע הבא,
Creative Mom יוצאת מהארון ומספרת איך הרעיון לבלוג נולד,
איך היא מצאה בסוף את משרת החלומות האימהית שלה,
ואיך קרה שבזכות 60% משרת אם, היא מתקדמת, לומדת ומתפתחת מקצועית.
פוסט אחרון ואופטימי במיוחד.